Γνωριμία με τα Τεχνητά Διακοσμητικά Πετρώματα, Τεχνομάρμαρα, Τεχνογρανίτες – Χαλαζίες (Quartz)

Τα τεχνητά διακοσμητικά πετρώματα, δηλαδή τα υλικά επικάλυψης επιφανειών που διατίθενται στην αγορά με τις ονομασίες «τεχνομάρμαρα» , «τεχνογρανίτες», «χαλαζίες» ή «quartz» κ.α , παράγονται με ειδική τεχνολογία από θραυστά και κονιοποιημένα φυσικά πετρώματα και κατάλληλες οργανικές συγκολλητικές ύλες (ρητίνες).

Τα υλικά αυτά, προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας, με περιεκτικότητα από 91-96% σε φυσικά πετρώματα, μπορούν να διακριθούν σε:

Τεχνητά μάρμαρα: (τεχνομάρμαρα) όταν προέρχονται από πετρώματα ασβεστιτικής ή δολομιτικής σύστασης, όπως μάρμαρα, ασβεστόλιθους κ.ά.

Τεχνητούς γρανίτες – χαλαζίες (τεχνογρανιτες – quartz) όταν προέρχονται από πετρώματα πυριτικής σύστασης, όπως γρανίτες, πορφυρίτες, βασάλτες ή κονιοποιημένο φυσικό χαλαζία.

Η διαδικασία παραγωγής τους, σε πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, είναι συνοπτικά η εξής:

  1. Το φυσικό πέτρωμα κατεργάζεται καταρχήν σε εγκαταστάσεις θραύσης – κοσκίνισης, για να αποκτήσει την απαιτούμενη κοκκομετρία, ανάλογα με το τελικό προϊόν.
  2. Στη συνέχεια, σε ειδικές εγκαταστάσεις ανάμιξης, το κονιοποιημένο φυσικό πέτρωμα, σε αναλογία 91-96% κατά βάρος, αναμιγνύεται με τη ρητίνη (πολυεστερική) και τις υπόλοιπες πρώτες ύλες.(πληρωτικά υλικά (fillers) σε εξαιρετικά λεπτόκοκκη μορφή, όπως το ανθρακικό ασβέστιο για τα τεχνητά μάρμαρα και το διοξείδιο του πυριτίου που χρησιμοποιείται για τους τεχνητούς γρανίτες, ορυκτές χρωστικές ύλες, αντιβακτηριακά υλικά κ.α.)
  3. Το μείγμα των πρώτων υλών, μετά την ομογενοποίησή του, οδηγείται σε ειδικά καλούπια μορφοποίησης, είτε όγκων όταν πρόκειται για παραγωγή τεχνητών μαρμάρων, είτε πλακών μεγάλων διαστάσεων, όταν πρόκειται για παραγωγή τεχνητών γρανιτών – χαλαζιών.
  4. Σε μια επόμενη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, το μείγμα των πρώτων υλών, που βρίσκεται μέσα στα ειδικά καλούπια μορφοποίησης, οδηγείται σε διάταξη συμπίεσης-δόνησης υπό κενό αέρα, όπου γίνεται απομάκρυνση του αέρα από τη μάζα του και ο σχηματισμός της μάζας σε συμπαγές υλικό με την άσκηση πίεσης και ταυτόχρονης δόνησης.
  5. Ακολουθεί η τελική φάση κατάλυσης/πολυμερισμού της ρητίνης, ώστε να επιτευχθεί η σκληρυνση της. Στην περίπτωση των πλακών, η κατάλυση επιτυγχάνεται με συστήματα θέρμανσης, ενώ στην περίπτωση των όγκων, οι τελευταίοι αποθηκεύονται για ορισμένες ημέρες σε καλυμμένο χώρο, μέχρι να πραγματοποιηθεί η σκλήρυνση.

Οι όγκοι των τεχνητών μαρμάρων που παράγονται με την παραπάνω διαδικασία, μπορούν στη συνέχεια να κοπούν σε πλάκες, όπως οι όγκοι των φυσικών μαρμάρων, ενώ οι πλάκες όλων των τεχνητών διακοσμητικών πετρωμάτων μπορούν να κοπούν, να μορφοποιηθούν και να κατεργαστούν, όπως αντίστοιχες πλάκες από φυσικούς λίθους.

Τα τεχνητά διακοσμητικά πετρώματα, λόγω κυρίως της ομοιοχρωμίας τους που εξασφαλίζει ομοιογένεια σε μεγάλους χώρους, αλλά και λόγω των σταθερών μηχανικών τους χαρακτηριστικών έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του αρχιτεκτονικού κόσμου. Γι’ αυτό και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά σημαντικά projects σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεγάλα εμπορικά κτίρια, ξενοδοχεία, εκθεσιακά κέντρα κ.ά. σε εφαρμογές όπως πάγκοι κουζίνας, πάγκοι μπάνιου, δάπεδα, επενδύσεις. Επιπλέον, καθώς προσφέρονται σε μια πλούσια γκάμα ζωηρών και εντυπωσιακών χρωμάτων (μεταξύ των οποίων και το απόλυτο λευκό), που μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση διακόσμησης στη σύγχρονη οικοδομική, έχουν κατακτήσει αξιόλογο μερίδιο στην αγορά υλικών επικάλυψης επιφανειών.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Showroom στην Καλαμαριά αλλά και το εργοστάσιο για να δείτε τα υλικά από κοντά.

Μπορείτε να δείτε τα υλικά μας και online ΕΔΩ.

Γνωριμία με τα Φυσικά Διακοσμητικά Πετρώματα
Γιατί να επιλέξετε το μάρμαρο σαν υλικό στο μπάνιο σας;
Close Recently Viewed
Categories
Μετάβαση στο περιεχόμενο